Download E-BOG

Investeringsforeninger med obligationer: Omkostningerne æder afkastet

Lige nu tales der meget om de lave renter på obligationer, og hvorledes investorerne skal hente afkast i det marked. Facit: Det er ikke nemt at være investor lige nu! Specielt ikke hvis man gerne vil have et relativt sikkert og stabilt afkast på eksempelvis pensionerne.

Før i tiden var opskriften nem og enkel: Jo tættere du er på pensionsalderen, jo flere penge skal du have i obligationer. Og gerne i en god dansk investeringsforening, det er både sikkert, billigt og giver et passende afkast. Men den opskrift holder desværre ikke mere. Det viser denne udgave af Assure Fondsmæglerselskab Analyse.

I analysen kigger vi nærmere på de mange tilbud, som findes til investorerne i markedet for obligationer igennem danske investeringsforeninger. Her burde investorerne kunne få adgang til obligationsmarkedet på en billig og nem måde, men som analysen viser, er det desværre langtfra tilfældet.

Resultaterne er nemlig nedslående og bør give anledning til overvejelser for alle, som har penge stående i netop denne type produkter. Vores analyse viser, at flere store danske investeringsforeninger lige nu kæmper med overhovedet at levere et afkast til de mange medlemmer. I et obligationsmarked, hvor renten er tæt på nul procent, kommer selv de store professionelle investeringsforeninger til kort. Men selvom foreningerne ikke kan levere afkast til investorerne, så holder de sig ikke tilbage, når det kommer til at tage sig godt betalt for ydelserne, selvom afkast udebliver.

Målet med analysen er slet og ret oplysning. Oplysning til investorerne om de produkter, som en stor gruppe danskere har penge placeret i, og oplysning om alternative investeringsmuligheder når nu de store danske investeringsforeninger fejler i deres vigtigste opgave: At skabe afkast til investorerne.

Vi håber, at analysen vil være inspiration, og vi står selvfølgelig til rådighed til at uddybe analysens resultater og pointer.

Danske Invest Engros Flexinvest Korte Obligationer

Fonden har 17 milliarder kroner under forvaltning og er aktivt styret. Fonden har fravalgt at have et sammenligningsindeks.

Fonden har en årlig effektiv rente på 0,6 procent. Tilsvarende er de årlige løbende omkostninger for investor på 0,6 procent. Dermed er der intet forventet afkast til investor. Foreningen har udgifter for 100 millioner kroner hvert år. Ved stigende renter må investorerne forvente et negativt afkast.

Danske Invest har en anden afdeling med tilsvarende investeringsområde, Danske Invest Korte Obligationer. Den fond er billigere på trods af, at den har mindre formue under forvaltning (4 milliarder kroner). Afdelingen har et sammenligningsindeks, men har ikke slået det siden opstart i 2005 og frem til i dag.

“Investor kan ikke forvente at tjene penge ved de nuværende renter. Danske Invest tjener årligt 100 mio. kroner, mens investorerne løber risikoen.“

Nordea Invest Korte Obligationer

Denne fond har årlige omkostninger på 0,6 procent. Porteføljen består næsten udelukkende af realkreditobligationer.

Sammenligningsindekset, som foreningen har slået de seneste år, består derimod af statsobligationer.

Vi konkluderer, at en sammenligning med indekset er misvisende og kan få det til at se ud som om, at fonden klarer sig relativt godt. Fonden forvalter i dag 4 milliarder kroner.

Standard Poors’ analyse SPIVA belyser netop denne udfordring, når de analyserer fondes afkast i forhold til sammenligningsindeks. SP korrigerer i nogle tilfælde valg af indeks, når de vurderer om aktivt forvaltede fonde skaber merafkast, således at ”æbler sammenlignes med æbler og ikke med pærer”.

Nykredit Invest Korte Obligationer

Denne fond har årlige omkostninger på 0,6 procent og har et sammenligningsindeks bestående af 1-3 årige statsobligationer. Porteføljen består overvejende af realkreditobligationer, så sammenligningsindekset er misvisende som i tilfældet med Nordea Invest.

Alternativet til de danske fonde

ETF’er fra eksempelvis iShares med lignende obligationer som de korte danske har omkostninger omkring 0,2 procent – ca. en tredjedel af de danske investeringsforeninger. Her er der altså et forventet positivt afkast selv ved de nuværende lave renteniveauer.

Vi tænker

  • Hvem beslutter, om en forening er villig til at opløse sig selv, hvis den ikke har udsigt til afkast? Eller skifter til en billig indeksstrategi, så omkostningerne ikke æder afkastet?
  • Er det investors egen pligt at følge med i, at foreningen har et positivt forventet afkast?
  • Hvis en forening både kan investere i virksomhedsobligationer, realkreditobligationer og statsobligationer, hvad er så begrundelsen for at bruge et sammenligningsindeks med statsobligationer i stedet for et miks af de tre typer af obligationer?

Om Assure Fondsmæglerselskab Analyse

Assure Fondsmæglerselskab A/S er en uvildig forvalter. Vi analyserer løbende et væld af investeringsfonde, hvor langt størstedelen ikke lever op til vores krav og derfor ikke bliver benyttet i vores porteføljer. Med Assure Fondsmæglerselskab Analyse ønsker vi at være kritiske og stille vores viden til rådighed for alle investorer. Assure Fondsmæglerselskab vurderer investeringer ud fra flere kriterier, blandt andet:

  • Forventet afkast
  • Omkostninger
  • Gennemskuelighed
  • Risikospredning og bred eksponering
  • Ingen lån/gearing
  • Konkursrisiko (ingen finansielle kontrakter – kun aktier og obligationer)
  • Afkast i forhold til sammenligningsindeks
  • Skat
  • Lovgivning
  • Investeringsstrategi

Ansvarsfraskrivelse

Denne publikation skal ikke opfattes som en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.

 

Sidebar