Download E-BOG

Sælg mine aktier! – Sendt fra min iPhone

18 mar, 2025
af Rune Wagenitz Sørensen, partner i Assure | 2 Kommentarer
Print

Her har du udviklingen på aktiemarkedet de seneste fem år:

Kursudvikling på global aktiefond fra Vanguard

Kilde: Nordnet

Hvis du for en kort stund ser bort fra mediestrømmen, hvad tænker du da om bevægelserne de seneste ugers tid? (se længst til højre)

Tænker du:

”Tja, minus 5 procent i år, mindre udsving end i 2022. En lille recession måske?”

”Det ligner aktiemarkedets sædvanlige udsving, Rune, det kan være hvad som helst.”

Eller tænker du:

Der må være en historisk handelskrig med meldinger i øst og vest, der fremsættes om morgenen og trækkes tilbage om aftenen af præsidenten fra verdens største økonomi…

…krig i Europa…politiske spændinger mellem stormagter…og en masse andet!”

Personligt vil jeg ikke gætte på det sidste, når jeg ser på kurvediagrammet. Aktiemarkedet – det vil sige alle os her på kloden der investerer – har indtil videre reageret relativt roligt.

Kurvediagrammet ovenfor viser, at et globalt aktieindeks er faldet ti procent siden toppen i februar og fem procent siden nytår. Naturligvis er det en ændring, der kan mærkes. Men den er ikke usædvanlig i historisk perspektiv. Lad mig illustrere det med endnu en figur.

Søjlediagrammet nedenfor viser de største fald – det eksperterne kalder for max drawdown – i et globalt aktieindeks i løbet af kalenderåret siden 2001. Femten gange er globale aktier faldet mindst ti procent. I gennemsnit har de største fald været 16 procent fra top til bund. Udviklingen i år er med andre ord set mange gange før.

Største fald i løbet af året – globalt aktieindeks

Kilde: Assure Fondsmæglerselskabs beregninger af data fra MSCI, samt Nordnet og iShares

Jeg skal ikke forklejne, at vi oplever store forandringer for tiden. Og mens spændingerne står på, vil medierne som altid være domineret af sensationsoverskrifter, og de sociale medier ”koger over”. Det ansporer til handling, der ikke altid er velovervejet.

Som investorer får vi konstant indskydelser, når vi følger med i medierne og taler med hinanden. Men at hive telefonen frem kort efter man har læst (endnu) en negativ artikel og forfatte en salgsordre afsluttet med teksten ”Sendt fra min iPhone” fører sjældent til det højeste afkast. En smartphone er ikke altid smart, når den gør det let for os at handle på vores pludselige indfald.

Det får mig til at tænke på en investor, der da coronaen rasede og kurserne dykkede, i en samtale sagde: ”Det er nu meget godt at blive mindet om strategien en gang i mellem, Rune”.

Tillad mig derfor at minde om en forkortet og omskrevet udgave af Kiplings berømte digt:

Hvis du kan holde hovedet koldt, når folk omkring dig tager deres under armen, er verden din.

Jeg siger ikke, at vi skal stoppe med at kommunikere gennem vores telefoner og gå tilbage til brevpost. Ej heller at vi skal undlade at orientere os om begivenhederne i verden. Men lidt modstand og friktion, der får os til at tænke tingene grundigt igennem, inden vi handler, er ikke så tosset.

Vores formuer vokser hurtigere, når vi bevarer roen og investerer langsigtet.

 

2 Kommentarer

  1. Jeg har længe samlet på aktier som en opsparing. Alligevel vil jeg gerne lære mere om opsparing på Assure’s hjemmeside

  2. Jeg håber på, at jeg kan blive klogere på, hvordan den bedste opsparingsmetode vil være

Læg en kommentar

Læs flere artikler

Markedskommentarer efter Trumps nye toldsatser
For få dage siden kunne vi gøre en udramatisk status på porteføljerne efter årets første kvartal: Et lille plus på obligationerne – helt efter bogen. Et beskedent minus på aktier, hvor pæne stigninger på vores…
Læs hele artiklen
Kryptovaluta – gør det dig rigere?
For nylig så en ny kryptovaluta ”$TRUMP” dagen. En såkaldt ”meme coin”. Jeg erkender, at jeg måtte slå meme coin op på internettet for at forstå, hvad det betyder. Desværre blev jeg ikke meget klogere,…
Læs hele artiklen
ETF-markedet fortsætter den rivende udvikling
I Assure er vi begejstrede for ETF’er, altså børshandlede investeringsfonde. Og det er vi ikke ene om. I 2024 blev der globalt skudt yderligere 13.000 milliarder kroner ind i ETF’er. Dermed har den samlede værdi…
Læs hele artiklen
Sidebar