Hvilken af følgende to aktiemuligheder vil du foretrække at sætte dine sparepenge i?
A: 20 procent i afkast i år. Kanonafkast på 140 procent de seneste fem år. Femdobling af formuen over de seneste ti år. Velkendte selskaber hele vejen rundt.
B: 200 vækstselskaber hvor de seks største udgør mere end 55 procent af midlerne. Værdiansættelse (P/E) på 38, altså dobbelt så dyr som resten af markedet. Sidst valuation var på tilsvarende niveau, lå aktierne underdrejet i kurs de følgende 13 år.
Mon ikke vi alle finder mulighed A langt mere attraktiv end mulighed B? Men der er en krølle: Der er tale om et og samme udsnit af markedet, nemlig amerikanske vækstaktier. Apple, Nvidia, Microsoft, Google, Facebook og Amazon med sidevogn. Det er samme aktiemarked beskrevet fra to forskellige vinkler.
Historien om de amerikanske vækstaktier er vigtig og relevant for alle, fordi de udgør halvdelen af det amerikanske aktiemarked, der igen udgør mere end 70 procent (!) af det såkaldt globale aktiemarked MSCI World. Der er et historisk stort overlap mellem amerikanske og globale aktier.
Jeg har den seneste tid talt med flere investorer, der har fået anbefalet eller selv overvejer at investere mere i amerikanske aktier – typisk S&P500 – på grund af de høje historiske afkast. Historie A ovenfor får opmærksomhed og sælger billetter og tromler version B om nøgletal.
Selv om vi godt ved, at værdiansættelsen af aktier er afgørende for det langsigtede afkast, er det svært at integrere i sine investeringsbeslutninger. For det er noget helt andet, man oplever, når man tjekker sit depot jævnligt. På samme måde som man ikke kan se eventuelle klimaforandringer ved at tjekke DMI hver dag. Det kortsigtede får mest opmærksomhed, for vi lever jo dag til dag. Det bliver godt vejr i morgen! Det langsigtede glider i baggrunden.
Som investor har jeg derfor ringet til en god ven, der har ubeskedne 60.000 milliarder kroner under vingerne, for at høre om deres langsigtede afkastforventninger.
Vanguards bud på de kommende ti år
Kapitalforvalteren Vanguard har uhyrlige summer placeret i deres glimrende fonde og ETF’er primært med amerikanske aktier. Netop derfor er deres seneste 10-års “market outlook” særlig iøjnefaldende. Her er de forventede årlige afkast:
USA vækst: 0-2 procent
USA: 3-5 procent
Resten af verden: 7-9 procent
Hvordan kommer Vanguard frem til disse tal? Primært ved at se på værdiansættelsen, dvs. forholdet mellem prisen og indtjeningen i selskaberne. Altså fokus på version B ovenfor.
Tallene fra Vangaurd er baseret på flere tusind simulationer af forskellige fremtidige økonomiske scenarier. Tallene er middelværdier, der dækker over et stort udfaldsrum. Et budskab er derfor, at et kedeligt afkastscenarie (lad os sige nulafkast over de næste ti år) er langt mere sandsynligt på amerikanske vækstaktier end resten af markedet. I den forstand er dyre aktier mest risikofyldte.
Inden du skynder dig at sælge alle dine amerikanske (vækst)aktier, så husk på at den slags prognoser er netop det – bedste vurdering med stor usikkerhed. Men budskabet er klart nok: Forvent lavere afkast på de dele af aktiemarkedet, der er prissat markant højere end ellers. Pas derfor på med at sætte alle pengene på S&P500 eller MSCI World. Sidstnævnte er i dag også blevet tung i US vækstaktier.
Lad amerikanske aktier udgøre en god portion af porteføljen, eksempelvis 40 procent. Men sørg altid for en god global spredning på geografi og dermed også valuta på dine aktier.
Hvis bare høje historiske afkast ikke var så fordømt tillokkende, havde investering været meget lettere. Vi drøner jo ikke ned i SuperBrugsen med dankortet i hånden, hvis 1 liter mælk koster 38 kroner. Men når aktier stiger til en kurs 38 gange højere end indtjeningen i virksomhederne, hvilket er tilfældet med amerikanske vækstaktier, så vækkes købelysten tilsyneladende, mens version A øverst blinker og siger køb-køb-køb.
Det er håbløst at forudsige, hvornår afkastvinden vender. Men at købe mere op i markeder efter de er budt markant op i pris, det kan jeg ikke anbefale.
Hold fast i din plan og lad ikke markedets luner gribe rorpinden. Hvis du ikke har en plan, så er det på tide at lægge en!
Tak for kloge ord Jesper.
Men man skal blot bruge den sunde fornuft !
Ikke lade sig besnære af alt det gas de’ skriftkloge kommer med :-)
Som gammel Warren siger vær tro mod dine investeringer.
En gammel bankmand sagde til mig for mange år siden :
Niels man skal ikke blive for grådig !!!
Hilsen: Niels.
Sobert og kontant som altid. Tak.
Mvh
A.R.