Download E-BOG

Hvor attraktivt er det at investere i obligationer?

2 jul, 2024
af Rune Wagenitz Sørensen, partner i Assure | 0 Kommentarer
Print

Efter en årrække med magre renteafkast spørger mange investorer sig selv, om investering i obligationer er relevant. Jeg mener bestemt, at obligationer hører hjemme i porteføljerne, som jeg vil argumentere for i det følgende.

Tanker fra en investor

En af vores kunder skrev for nylig til os med ønske om at øge aktieandelen ”…fordi jeg er meget utilfreds med alt, hvad der har med obligationer at gøre… det har ikke givet noget som helst i mange år…”. Modtaget! Lad os se på, hvordan obligationerne har klaret sig de seneste år, og hvor attraktive de er, når vi kigger frem. For det er to helt forskellige historier!

Den første figur viser renten på korte danske realkreditobligationer siden 2015, hvor renteniveauet var styrtdykket. Figuren illustrerer det, mange investorer har tænkt: Det var kedeligt fra 2015 frem til 2022 med negative renter undervejs. Så gik det fra kedeligt til skidt, da renten steg i 2022 og udløste kursfald på op mod ti procent på en pose blandede obligationer. 2023 var godt med 7-8 procent i afkast, mens det hidtil har været magert igen i år.

Kort dansk realkreditrente siden 2015

Kilde: Finansdanmark

Graver vi et spadestik dybere og ser på afkastet på forskellige typer af obligationer, ser man store forskelle. Den næste figur viser, at man fra 2015 til 2024:

  • har tjent syv procent på korte danske realkreditobligationer
  • har tjent 24 procent på højtforrentede virksomhedsobligationer
  • har TABT en procent på mellemlange og lange euronoterede højtratede stats-, realkredit- og virksomhedsobligationer

Hvis de afkast ikke blæser dig bagover, bebrejder jeg dig ikke. Og hvis du giver mig ti ord til at beskrive det, nøjes jeg med to: En ommer!

Afkast på obligationer fra 2015-2024

Kilde: Assures beregninger af data fra Blackrock og Sparinvest, primo perioden

Læg dertil at obligationskurserne faldt sammen med aktierne i 2022, hvor vi ifølge lærebøgerne er opdraget med, at de burde stige, og vores skepsis bliver kun større. For slet ikke at nævne, at de sidste ti års tid har budt på pæne aktieafkast, som figuren nedenfor viser. Mens man fik 75 procent i afkast på europæiske aktier og svimlende 187 procent på amerikanske aktier, tabte man altså én procent på mellemlange og lange obligationer med høj kreditrating. I det lys er obligationsskepsis helt forståelig.

Afkast på aktier fra 2015-2024

Kilde: Assures beregninger af data fra Blackrock og Sparinvest, primo perioden

Forskellige ”regler” for aktier og obligationer

Hvis aktierne har brølet derudaf i ti år, er det sund fornuft at skrue ned for forventningerne til de næste ti års afkast. Det gælder i øjeblikket for amerikanske aktier, der har sat de fleste andre markeder til vægs siden finanskrisen. Omvendt er det umuligt at forudsige, hvornår denne dominans ophører. Det var heller ikke helt i skoven at skrue aktieforventningerne op, efter vi i 00’erne blev spist med et par procent om året i afkast (og endda tab på amerikanske aktier!). Det ræsonnement duer bare ikke for obligationer.

At vi har haft magre afkast siden 2015, giver os ikke megen brugbar information om, hvordan de kommende år bliver. De magre afkast fik vi i en periode med først lave og så stigende renter. Men nu er renten ”høj”, eller i hvert fald meget højere end i perioden fra 2015 og flere år frem. Den nuværende rente på 4-5 procent for en blandet portefølje er et meget bedre bud på afkastet for de kommende år – frem for at støtte sig til de seneste års obligationsafkast. Falder renterne herfra, høster vi kursgevinster. Forbliver renterne på dagens niveau, høster vi 4-5 procent. Stiger renterne (efter de lige er steget voldsomt på kort tid), er der naturligvis kursklø.

Men. Betragtningen at der efter syv fede år følger syv magre år (gode og dårlige tider afløser hinanden), kan ikke bruges til meget, når man investerer i obligationer. Afkastet på obligationer bliver bedre herfra, ikke fordi det lige har været dårligt, men fordi renten i dag er højere.

Konklusion: Det er fornuftigt at forvente, at de nærmeste år bliver langt bedre end perioden siden 2015, fordi obligationsrenterne er meget højere i dag. Obligationer har sin berettigelse i de fleste investorers porteføljer. Der er lagt op til en god ommer!

Læg en kommentar

Læs flere artikler

Bør du investere som de velhavende?
Hvis du en gang imellem læser erhvervsmediernes interviews med investorer og erhvervsfolk, så har du læst mange af dem nævne deres investeringer i ”alternativer” – altså investeringer som ikke er værdipapirer: Fast ejendom. Skotske skove.…
Læs hele artiklen
Fersk afkastprognose fra Vanguard
Hvilken af følgende to aktiemuligheder vil du foretrække at sætte dine sparepenge i? A: 20 procent i afkast i år. Kanonafkast på 140 procent de seneste fem år. Femdobling af formuen over de seneste ti…
Læs hele artiklen
I dag får du flere informationer, end Shakespeare fik i hele sit liv – men ved du mere?
Jeg hørte for nylig forfatteren Pico Iyer udtale, at du og jeg i løbet af det næste døgn modtager flere informationer, end Shakespeare modtog i hele sit liv. Eksempelvis, siger Iyer, fik Shakespeare ikke 200…
Læs hele artiklen
Sidebar