Download E-BOG

Kryptovaluta – gør det dig rigere?

26 feb, 2025
af Rune Wagenitz Sørensen, partner i Assure | 4 Kommentarer
Print

For nylig så en ny kryptovaluta ”$TRUMP” dagen. En såkaldt ”meme coin”. Jeg erkender, at jeg måtte slå meme coin op på internettet for at forstå, hvad det betyder. Desværre blev jeg ikke meget klogere, men køber du valutaen, er det tilsyneladende en slags politisk støtte. Og så kan du tjene eller tabe penge i takt med, at kursen bevæger sig. Det er også min forståelse, at Donald Trump tjente en ekstra (stor) skilling, og det er da dejligt for ham. Jeg tvivler dog på, hvad det kommer til at skabe af værdi for resten af os beboere her på kloden.

Kan alle der har lyst bare udstede kryptovaluta?

Jeg har studset en del over private selskabers udstedelse af de mange kryptovalutaer gennem de sidste ti års tid. Lad mig forklare hvorfor. Det vil virke absurd, hvis jeg åbner en forretning på Strøget, hvor jeg klipper papirstykker ud, skriver beløb på (altså udsteder min egen valuta), som jeg så sælger til dig, ved at du giver mig én krone for én pengeseddel – som jeg kalder WakCoin inspireret af mit mellemnavn. Men jeg synes, der er paralleller til private selskabers udstedelse af kryptovaluta. I mange år har det kun været centralbanker, der udsteder penge, men nu gør private selskaber det også. De WakCoins, jeg laver på Strøget, kan du ikke købe noget for. Sådan er det også i langt de fleste tilfælde med kryptovalutaer – herunder $TRUMP. Men udstederne af kryptovaluta – de modtager almindelig valuta for udstedelsen. Sagt med andre ord tjener udstederne penge (fx dollars) på at lave deres egne valutaer. Det er da smart – for dem.

Tillid, tillid, tillid

I snæver forstand er kun sedler og mønter penge. I bredere forstand er et bankindskud også penge, og bankerne er under stram regulering af finanstilsyn. Således har det reelt set ikke kun været centralbanker, der har udstedt penge, inden der kom kryptovaluta.

Der må være fordele og ulemper ved, at det ikke kun er centralbanker men også private firmaer, der kan udstede valuta. Alle ved, pengesedler og mønter ikke har værdi i sig selv. Det er kun, fordi vi har tillid til en valuta, at vi kan bruge dem som betalingsmiddel. Vi behøver tillid til, at centralbanker opfører sig ansvarligt og ikke konstant devaluerer eller lader seddelpressen køre. Hyperinflationen i Tyskland i 1920’erne var nok det værste eksempel med katastrofale økonomiske konsekvenser. Valutaen blev værdiløs. Et andet eksempel, hvor valutaen stort set er blevet værdiløs, er i Venezuela, der i 2018 nåede en inflationsprocent 10.000 – næppe noget der har gavnet økonomien:

Henvisning: https://undervisning.nationalbanken.dk/projekter/inflation-ude-kontrol-1920erne

Jeg siger ikke, at der venter hyperinflation eller økonomiske dårligdomme lige om hjørnet, fordi en masse private firmaer udsteder kryptovalutaer. Jeg siger, vi skal værne om tilliden til begrebet penge. Penge gør nemlig livet lettere og bedre i forhold til at bytte varer og tjenester.

Et par hurtige søgninger på internettet, giver mig indtrykket, at der er i dag er 10.000 forskellige kryptovalutaer. Et tal der er forbundet med en vis usikkerhed. Det er altså langt flere kryptovalutaer end almindelige valutaer som kroner, euro og dollars, der er udstedt af nationalbanker. Lovgivningen forekommer mig i det lys ikke synderligt stram.

Bør det være muligt for en hvilken som helst hr. eller fru Jensen, Smith, Müller, Wang, Da Silva og andre at kunne udstede valuta efter forgodtbefindende? Eller opnår vi højere økonomisk vækst gennem maksimal tillid til valutaer med gennemtænkt og klar lovgivning, ordentlig pengepolitisk styring og finanstilsyn? Jeg tror det sidste, men jeg synes ikke de mange kryptovalutaer dufter af, at det er den løsning, vi er i gang med at udvikle videre på.

Kryptovaluta er en ny opfindelse. Hvilket problem løser vi?

Hvis jeg kommer trækkende med en vogn med firkantede hjul, og du giver mig fire runde hjul, så forstår jeg hurtigt, at jeg har et problem, som du har en løsning til. Det forbedrer situationen mærkbart; jeg kommer hurtigere frem og bruger mindre energi. Runde hjul, kompasset, forstørrelsesglasset, penicillin, opdagelsen af ild, brød i skiver – det har ændret verden til det bedre, også selvom det har givet problemer som ildebrande undervejs. Hvad angår ”almindelig valuta” er det mig dog noget mere uklart, hvilke åbenlyse problemer vi løser – og skaber – med opfindelsen af kryptovaluta.

Jeg er stor tilhænger af innovation. Men jeg er samtidig tilhænger af, at penge er noget, der hovedsageligt styres af centralbanker med de fordele og ulemper, det nu engang indebærer.

Jeg kan som investeringsrådgiver forholde mig neutralt til, at du køber kryptovaluta for at spekulere i, at den stiger i kurs. Jeg går dog gerne skridtet videre og fraråder det. På linje med at jeg også fraråder, at du køber anden valuta såsom dollars, yen eller norske kroner med forventning om en kursgevinst. Hold dig gerne til investeringer, der har et forventet afkast i form af renter og udbytter (overskud fra virksomhedsdrift).

4 Kommentarer

  1. Skulle du ikke have haft en kommentar med of NFT ? Jeg synes det er lidt det samme, og det er allerede brudt sammen. Måske også lidt statistik om krypto valutaer. Wiki har rigeligt med materiale.

  2. Det lader til, du overhovedet ikke, har brugt tid til at sætte dig ind i hverken krypto eller den bagvedliggende teknologi. Blockchain er en løsning på mange problemer ifb. transaktioner og verifikation. Bitcoin som var den første reelle kryptovaluta, var et forsøg på at tage kontrol med bankerne og regeringernes udhuling af købekraften. Hvis du havde gjort dig den lejlighed at grave en smule dybere, vil du forstå, hvilke problemer blockchain kan løse og hvilke problemer bitcoin prøvede at løse. Du har ret i at der er talrige mærkværdige valutaer og koncepter, men det skal vel ikke ødelægge en god ide. Bankerne er heller ikke blevet nedlagt på trods nogle bankers adfærd.

  3. Et sandrueligt indlæg.
    Kryptovaluta er for mig som et pyramidespil, hvor mange skal tabe penge for at nogle få kan tjene.

    Mvh. PMN

Læg en kommentar

Læs flere artikler

Markedskommentarer efter Trumps nye toldsatser
For få dage siden kunne vi gøre en udramatisk status på porteføljerne efter årets første kvartal: Et lille plus på obligationerne – helt efter bogen. Et beskedent minus på aktier, hvor pæne stigninger på vores…
Læs hele artiklen
Sælg mine aktier! – Sendt fra min iPhone
Her har du udviklingen på aktiemarkedet de seneste fem år: Kursudvikling på global aktiefond fra Vanguard Kilde: Nordnet Hvis du for en kort stund ser bort fra mediestrømmen, hvad tænker du da om bevægelserne de…
Læs hele artiklen
ETF-markedet fortsætter den rivende udvikling
I Assure er vi begejstrede for ETF’er, altså børshandlede investeringsfonde. Og det er vi ikke ene om. I 2024 blev der globalt skudt yderligere 13.000 milliarder kroner ind i ETF’er. Dermed har den samlede værdi…
Læs hele artiklen
Sidebar